Nuo seno šią arbatą geria ir vertina įvairių tautų arbatos mėgėjai. Arbata gaivi, švelnaus skonio, subtilaus aromato. Pasižymi raminančiu, atpalaiduojančiu poveikiu, gerina miegą. Arbatą galite gerti ir ryte, kai esate pilni jėgų, kad galėtumėte geriau sutelkti dėmesį ir ramiai pasitikti naują dieną. Kanapė yra visapusiškai naudingas augalas, kuris buvo naudojamas jau prieš 10 tūkst. metų. Pastaruoju metu produktai iš kanapių sparčiai populiarėja visame pasaulyje, kelerius metus vis daugiau hektarų kanapių pasėjama, auginama ir perdirbama Lietuvoje. Iš kanapių stiebų gaminamas ypač stiprus pluoštas drabužiams ir virvėms, sėklos yra puikus baltymų šaltinis, o žiedai – turtingas bioaktyviųjų medžiagų šaltinis dėl kanabinoidų ir terpenų, esančių jų lipnioje dervoje. Mūsų siūloma kanapių arbata surinkta ekologiškuose kanapių laukuose Klaipėdos ir Plungės rajonuose. Kanapių žiedai ir lapeliai rūpestingai surenkami rankomis, tada išdžiovinami modernioje džiovykloje, užtikrinant tinkamiausią temperatūrą. Išdžiūvusi kanapių arbata pakuojama ir parduodama. Kanapių arbata – puikus būdas nuraminti kūną ir protą, sušvelninti skausmą, pykinimą, vidurių pūtimą, anoreksiją ir kitus visų ligų tipų simptomus. Ji ypač tinka kenčiantiems nuo migrenos, raumenų mėšlungio, kepenų veiklos sutrikimų, kvėpavimo takų ligų. Ši arbata turi antibakterinį, priešuždegiminį poveikį. Kanapių arbatą ypač rekomenduojame, jei susiduriate su energijos bei jėgų trūkumu, sergate dermatologinėmis, kraujagyslių ligomis, esate mieguistas, skundžiatės depresija, nemiga, blogu apetitu, virškinimo problemomis. Kanapių arbata padeda sukaupti jėgas, gerina kraujotaką, nuotaką, apetitą, atstato ir stiprina imuninę sistemą, stabilizuoja psichiką, ramina skrandį bei normalizuoja žarnyno darbą. Arbata neturi svaiginančio poveikio. Joje nėra psichoaktyviųjų medžiagų. Išoriškai naudojama egzemos, psoriazės, spuoguotos odos gydymui, sudirgintai odai nuraminti. Greitina žaizdų gijimą.
Į savo kasdienybės įpročių sąrašą verta įtraukti lietuviškų kanapių lapų ir žiedų arbatos gėrimo ceremoniją. Pasimėgausite puikiu skoniu ir naudingomis medžiagomis palepinsite savo organizmą. Kanapių arbatą puikiai tinka gerti prieš miegą arba po aktyvios veiklos, o reguliarus kanapių arbatos vartojimas akivaizdžiai pagerins sveikatą.
Ką sako mokslas?
Kanapių lapai ir žiedynai pasižymi dideliu bioaktyviųjų junginių kiekiu. Nežinomas joks kitas augalas, kuris gamintų tiek daug specifinių junginių – kanabinoidų. Jie neturi psichotropinio poveikio, tačiau, daugelyje šalių atliktų mokslinių tyrimų duomenimis, pasižymi teigiamu poveikiu sveikatai bei gydomosiomis savybėmis. Kanabinoidai – cheminės medžiagos, randamos kanapėse. Jie dar vadinami fitokanabinoidais ir kanapės jų turi įvairių, daugiau nei 85. Šie kanabinoidai įvairūs, o randami jie ne tik kanapėse, bet ir šokolade, trumuose, kai kuriose daržovėse. Pasaulyje šiuo metu vyksta ir aukščiausios klasės tyrimai (double blind placebo), įtraukiant placebą ir tiriant būtent kanabidiolį ir kitus kanabinoidus. Šiuo metu vyksta itin intensyvios studijos dėl kitų kanabinoidų ir žvelgiant į mokslinius arba transliacinio mokslo atvejus matyti, kad kanabinoidai gali būti pritaikyti gydant daugelį ligų. Kai kurios ligos turi bendrus komponentus, pavyzdžiui, Alzhaimeris, epilepsija ir vėžys dažnai pasižymi uždegiminiais procesais. Įrodyta, kad kanabinoidai tramdo tuos uždegiminius procesus, taip pat reguliuoja imuninę sistemą.
Kanapių arbatos paruošimas:
1 l vandens reikia 2–3 g kanapių arbatžolių. Optimalus arbatžolių kiekis vienam puodeliui – 0.5 g arba 1 arbatinis šaukštelis.
Užpilkite verdančiu vandeniu, uždengę palaikykite 4–6 minutes (pagal skonį), kad atsiskleistų visos gerosios žolelių savybės ir išsiskirtų eteriniai aliejai.
Kad atsiskleistų naudingosios kanabinoidų savybės, būtina į arbatą įdėti bent šaukštelį riebalų, nes kanapių lapeliuose esantys kanabinoidai tirpūs riebaluose ir tik tokiu būdu paruošus yra pasisavinami organizmo. Dėl efektyvesnio naudingųjų medžiagų pasisavinimo, arbatą rekomenduojame gerti su šlakeliu riebalų: pieno ar grietinėlės, kokosų, kakavos, ghi ar kanapių branduolių sviesto. Arbatą galima pagardinti medumi, citrina. Arbatžoles galima naudoti 2 kartus.
Arbatos efektas atsiskleidžia lėtai, nes kanapėse esančios veikliosios medžiagos įsisavinamos per virškinimo sistemą. Tai švelnus, bet ilgai trunkantis efektas, kuris gali tęstis apie 4-8 valandas. Šis laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo kanapių kokybės, paruošimo būdo bei individualių organizmo ypatybių.
Ypatingos kanapių arbatos receptas:
6 gramai (2 šaukšteliai) šviežių kanapių žiedų ir lapų arbatos
2 puodeliai pieno (tinka ir konservuotas kokoso pienas, kanapių pienas)
50 g kokoso aliejaus ( arba kokoso, ghi, kakavos sviesto)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 puodelis vandens
Medus ir cinamonas pagal skonį
Sumaišykite kanapių arbatą su aliejumi ar sviestu, pasirinktu pienu ir vanilės ekstraktu. Palaikykite mišinį kambario temperatūroje maždaug valandą. Įpilkite puodelį vandens ir užkaiskite arbatą puode. Ant lėtos ugnies mišinį kaitinkite apie 20 min., neleiskite užvirti. Po 20 minučių išpilstykite arbatą per sietelį, gardinkite medumi ir cinamonu pagal skonį.